Forside UV og ozon  Varsling  Fakta om UV og ozon  Om UV-indeksene   
Mer informasjon
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
Solvett.no
Lokal luftkvalitet
luftkvalitet.nilu.no
Utviklet og driftet av


www.nilu.no
nilu@nilu.no
UV og ozon
Om solbeskyttelse

Påske! Vår! Sommer! Strålende sol fra blå himmel. Først over hvite fjellvidder. Siden over blankskurte svaberg og blått hav. Eller på kritthvite strender på sørlige breddegrader. Gjennom store deler av året lengter nordmenn etter solen som skal varme kropp og sjel. Dessverre er solen en venn med to ansikter. Deilig, livgivende og helsebringende i små doser med god beskyttelse. Farlig og skadelig i overdrevne doser.

 

Hudkreft skyldes i hovedsak overdreven soling. På denne siden gir vi deg enkle råd om hvordan du kan nyte solen med glede, samtidig som du reduserer risikoen for hudkreft. Husk at sol i små doser er det beste, også når huden er beskyttet.

Klær, solhatt og solbriller:
Tynne, lette, tettvevde bomullsklær gir god beskyttelse mot solen. Stoffets veving er avgjørende for hvor godt det beskytter mot solstrålene. Tett vevde stoffer beskytter bedre enn løst vevde. Fargen spiller også en rolle. Lyse farger slipper gjennom mer stråler enn mørke farger. Hvitt tøy beskytter bedre enn offwhite fordi det innehol-der blekemidler som absor-berer og reflekterer UV-strålene. Klærnes evne til å beskytte blir halvert i våt til-stand.

Når du er lenge ute i solen, bør du også bruke et hodeplagg som gir god beskyttelse for ansikt, ører, nakke og hals. Solbriller som beskytter øynene mot det sterke sollyset, er også viktig. Bruk solbriller som har god passform og som stopper både UVA og UVB-strålene, samt en del synlig lys.

Skygge:
Skygge gir god beskyttelse. Skal du være lenge i solen, bør du opphold deg i skyggen midt på dagen når solen er sterkest. Vær imidlertid oppmerksom på at UV-stråling også reflekteres fra omgivelsene, ikke bare direkte fra solen. Når du oppholder deg i skyggen bør du derfor bruke annen beskyttelse i tillegg for å unngå å bli solbrent.

 
Solkrem:
Solkrem anbefales når du skal være lenge ute i solen og ikke beskytter deg på annen måte. Solkremen bør ha høy faktor (12 - 15) med både UVA og UVB-beskyttelse. Solkremer som inneholder liposomer, sitter på huden i flere timer og beskytter dermed lengre enn kremer uten. Det er viktig at solkremen er fotostabil, det vil si at kremen har filterstoffer som ikke brytes ned eller endrer struktur ved soleksponering. Mange solkremer inneholder ofte en kombinasjon av fysiske og kjemiske filtre. De kjemiske filtrene trenger ned i huden, mens fysiske filtre blir liggende som et tynt lag utenpå huden som absorberer UV-strålene. Fysiske filtre gir ikke allergiske reaksjoner og utsatte partier som lepper, ører og nese kan med fordel smøres med kremer som inneholder fysiske filterstoffer. Er du i tvil kan apoteket hjelpe deg med riktig valg av solkrem. Smør deg i god tid før du går ut i solen og deretter annenhver time. Påfør rikelige mengder. Oppgitt solfaktor gjelder for et tykkere lag enn det folk vanligvis smører på. Et voksent menneske trenger omkring 30 ml for en hel kroppspåføring. Ikke sol deg lenger med solkrem enn du ville gjort uten.

Innholdet er levert av:
  


Fakta om UV stråling:

Hva som påvirker UV-strålingen

Årlig variasjon av UV-stråling i Norge

Helseeffekter og beskyttelse:

Solvettreglene

Helseeffekter av UV stråling

Hvordan beskytte seg mot solstrålene?

Annet:

Strålevernets sider om UV-nettverket

UV-kalkulator

Det er stort sett stoff fra Kreftforeningen som etter avtale er brukt på disse sidene angående effekten av solstrålingene og hvordan beskytte seg på mot strålingen.

Nasjonalt UV-nett
Nettverket er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Klima- og miljødepartementet og driftes av DSA og NILU.