Forside UV og ozon  Varsling  Fakta om UV og ozon  Om UV-indeksene   
Mer informasjon
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
Solvett.no
Lokal luftkvalitet
luftkvalitet.nilu.no
Utviklet og driftet av


www.nilu.no
nilu@nilu.no
UV og ozon
Solvettreglene

Mange mennesker forbinder sol med sunnhet og helse, etter en ferie der man har vært mye ute i friluft føler man seg opplagt og klar til nye utfordringer. Men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen forholdsregler. Sol i små doser er det beste for huden.

1. Ta pauser fra sola - unngå å bli solbrent
Nyt sola, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for hudkreft. Det fremskynder også rynker og pigmentflekker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.
Se film fra den engelske kreftforeningen.


2. Bruk klær, solhatt og solbriller
Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Solbeskyttelse er viktig hele livet. Barn, ungdom og de som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Klær og solhatt beskytter godt.


3. Bruk solkrem med minst faktor 15
Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.


4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft
Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år eller som har lys hud. Bruk av solarium øker risk Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.


Mer informasjon kan du få ved å henvende deg til:
Kreftforeningen,
Tullins gate 2
Postboks 4 Sentrum
0101 Sentrum
Telefon 07877.
Internett: www.Kreftforeningen.no


  


Fakta om UV stråling:

Hva som påvirker UV-strålingen

Årlig variasjon av UV-stråling i Norge

Helseeffekter og beskyttelse:

Solvettreglene

Helseeffekter av UV stråling

Hvordan beskytte seg mot solstrålene?

Annet:

Strålevernets sider om UV-nettverket

UV-kalkulator

Det er stort sett stoff fra Kreftforeningen som etter avtale er brukt på disse sidene angående effekten av solstrålingene og hvordan beskytte seg på mot strålingen.

Nasjonalt UV-nett
Nettverket er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Klima- og miljødepartementet og driftes av DSA og NILU.