Forside UV og ozon  Varsling  Fakta om UV og ozon  Om UV-indeksene   
Mer informasjon
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
Solvett.no
Lokal luftkvalitet
luftkvalitet.nilu.no
Utviklet og driftet av


www.nilu.no
nilu@nilu.no
UV og ozon
Tilbud til barnehager

Med gode rutiner er det enklere å beskytte barn og ansatte mot UV-stråler. Lag deres egen solpolicy og bli Solvennbarnehage. Ved hjelp av en sjekkliste gjennomgår personalet hvilke rutiner barnehagen vil ha i sommerhalvåret, når UV-strålingen igjen blir intens.

Barnehagepersonell og andre som har ansvar for barn i sommersolen kan blant annet enkelt sjekke UV-indeks. Indeksen er et mål på hvor sterk strålingen er, og viser når det er ekstra behov for å beskytte barna i solen. Blir det varslet 3 eller høyere er det viktig å tenke på solbeskyttelse.

- Det er fint om barna lærer at det er dager det er ekstra viktig å beskytte seg mot å bli solbrent, og dager da det ikke er nødvendig, sier Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Skal skolen ha idrettsdag eller barnehagen skal på tur, kan det være smart å sjekke UV-varselet for det området man er i. Blir det varslet UV-indeks 3 eller høyere kan matpakken spises i skyggen og barna bør ha på seg solkrem.Barn med ekstra følsom hud kan ha behov for solbeskyttelse når UV-indeks er 3, mens barn med mørk hud ikke har samme behov for solbeskyttelse. Er UV-indeks 1 eller 2, kan vi trygt glemme solbeskyttelsen!

Her kan du lese mer om Solvennbarnehager: https://kreftforeningen.no/forebygging/forebygging-i-skoler-og-barnehager/solvennbarnehager/

Slik kan du sjekke UV-indeks
UV-indeks kan sjekkes på http://uv.nilu.no.

Enkel nettside ? bruke
Vi har lagt inn nettsiden med UV-indeks som Favoritt på pc-en, slik at det blir enkelt å sjekke om det blir sterk solstråling, forteller leder av Torshovhagen barnehage, Lene Eriksen. - Nettsiden kan også være grei for å vite når det ikke er nødvendig med solbeskyttelse, mener hun.

- I vår barnehage har vi fine uteområder med trær som gir behagelig skygge, forteller Lene Eriksen. På ekstra varme dager setter vi også opp parasoller og solseil. At vi har gode skyggemuligheter gjør at barna trives bedre - de synes det er utmattende å være i direkte, stekende sol. Vi oppfordrer også foreldrene til å smøre barna med solkrem før de kommer, og smører barna i løpet av dagen når solen er sterk.

Tips når solen steker og UV-indeks er 3 eller høyere
  • Ta noen pauser fra solen mellom kl 12 og 15.
  • Barna bør ha på solhatt og lette klær.
  • Smør rikelig med minst solfaktor 15 før dere går ut.
  • Barn med lys hud har mer behov for solbeskyttelse enn barn med mørk hud.
  • Når skyggen vår er kortere enn oss selv, står solen høyt og vi bør tenke på solbeskyttelse.
  • Sol er viktig å være i solen for å få vitamin D, men det skal få minutter til for å få den anbefalte dosen.
  • Nyt solen, men ikke for lenge av gangen - unngå å bli solbrent.

Kontaktpersoner:
Kreftforeningen: Mona Stensrud, 07877


  


Fakta om UV stråling:

Hva som påvirker UV-strålingen

Årlig variasjon av UV-stråling i Norge

Helseeffekter og beskyttelse:

Solvettreglene

Helseeffekter av UV stråling

Hvordan beskytte seg mot solstrålene?

Annet:

Strålevernets sider om UV-nettverket

UV-kalkulator

Det er stort sett stoff fra Kreftforeningen som etter avtale er brukt på disse sidene angående effekten av solstrålingene og hvordan beskytte seg på mot strålingen.

Nasjonalt UV-nett
Nettverket er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Klima- og miljødepartementet og driftes av DSA og NILU.